Loading

KRAKAU

ONTDEKKING VAN DE MOOISTE STAD VAN POLEN

Waarom Krakau?

Krakau (Kraków) is zonder twijfel de mooiste (Unesco) stad in Polen, en één van de weinige Poolse steden, die nog authentiek en ongeschonden uit WO II zijn bewaard gebleven. Het Wawel-kasteel torent majestueus boven de rivier Wisła uit. Tot aan het begin van de 17e eeuw was dit 300 jaar lang de zetel van de Poolse koningen.
Het paleis met de Koninklijke vertrekken, met een ongelooflijk rijke collectie Vlaamse tapijten, de kathedraal en de graven getuigen hier nog van.

Later kwam de stad in handen van de Habsburgers. Middeleeuwse poorten en stadswallen omvatten een veelvoud aan kerken en burgerlijke gebouwen, zoals het stadhuis en de gotische markthal Sukiennice.
Bijna de hele oude stad is wandelgebied. Vanaf de Grote Markt, het grootste middeleeuwse stadsplein in de wereld, kunt u de markthal, de gotische Mariakerk en de drukte op het plein bekijken. In de vroegere joodse wijk Kazimierz keert na jaren de oude sfeer terug in de vele restaurantjes waarin Jiddische muziek weerklinkt.

Aan de overkant van de rivier Wisła kun je de metaalfabriek van Schindler nog zien. Beelden van de film Schindler’s List zijn ook in deze wijk opgenomen. Interessante uitstappen buiten de stad voeren naar het beruchte concentratiekamp Auschwitz-Birkenau en naar de ondergrondse zoutmijn Wieliczka.

PROGRAMMA

Dag 1: Brussel - Krakau

Vertrek per directe vlucht SN Brussels Airlines van Brussel naar Krakau. Aankomst Krakau. Het stadscentrum ligt op 9 km van de luchthaven.

Na een eerste wandeling door de oude stad nemen we een lichte lunch.

Vertrek voor een wandeling in de Oude Stad. Het hart van Krakau is de Rynek Główny (Grote Markt) samen met de Rynek Mały (Kleine Markt). De Rynek Główny is een van de grootste en mooiste marktpleinen van Europa. Het plein is in de 13e eeuw ontworpen.
Aan de rand van het marktplein staat de Mariakerk (Kosciół Mariacki), die we binnenin bezoeken. Het hoogaltaar is van de beeldhouwer Veit Stoss. Op het plein staan diverse gebouwen: de Raadhuistoren (Ratusz), de Lakenhal (Sukiennice) en de Kerk van Sint-Adalbert (Św. Wojciech). Eén van de mooiste barokkerken in Polen is de Sint Annakerk in de nabijheid van het marktplein, naar ontwerp van Tielman van Gameren.

Diner in de oude stad in klasserestaurant**** Biala Roza, met muzikale omlijsting.

Check in in ons centraal gelegen hotel Puro****.

Dag 2: Krakau - Auschwitz - Krakau

Een bezoek aan Krakau is niet compleet zonder de twee heel verschillende stukken werelderfgoed die in de buurt liggen. Om te beginnen Auschwitz, (Oswiecim), op 66 km van Krakau, het gruwelijkste vernietigingskamp van de nazi's, waar miljoenen joden werden omgebracht in de gaskamers. Ze getuigen van de zwartste bladzijde in de geschiedenis van de 20ste eeuw. U wordt geconfronteerd met de cynische efficiëntie en de gigantische gruwel waarmee de nazi-beulen hun Endlösung tot uitvoer brachten.

In de voormiddag vertrek per autocar naar Auschwitz (66 km) voor een bezoek aan Auschwitz en Birkenau.

s Middags rijden we richting de abdij van Tiniec, een schitterend gelegen Benedictijnenklooster, waar we de lunch nemen. De abdij is een zusterabdij van de benedictijnen van Zevenkerken, bij Brugge.

In de namiddag Privébezoek aan de abdij en tijd voor muzikaal intermezzo en wat bezinning.

Avondmaal in het restaurant “Wesele”, op de grote markt gelegen.

Dag 3: Krakau Oude Stad - Wawel

Geleide wandeling in de oude stad en vertrek voor het bezoek aan de Wawel-Burcht. Het slot op de Wawel was de koninklijke residentie tot het einde van de 17e eeuw. In het slot bevinden zich 71 zalen, die de nationale kunstcollectie herbergen. Bijzonder is de grote verzameling van 130 Vlaamse wandtapijten, aangelegd door Sigismund I van Polen.

Lichte lunch in het restaurant Morskie Oko.

Na de lunch bezoek aan het Collegium Maius, dat deel uitmaakt van de Jagellone universiteit, gesticht in 1364 en is één van de beste voorbeelden van gotische architectuur in de stad. (Copernicus)

Avondmaal in klasserestaurant Szara in het centrum van Krakau.

Dag 4: Krakau - Joodse Wijk - Zoutmijnen

Vertrek per autocar naar de joodse wijk Kazimierz. Het Kazimierz-district was vroeger een onafhankelijke stad met hoofdzakelijk Joden. Na WO II bleef enkel een verlaten spookstad over. Dit joodse getto was onder andere het decor van Steven Spielberg’s Schindler’s List. We bezoeken er de “fabriek van Schindler”. De vele pleintjes, kerkhoven en synagogen getuigen nog steeds van Kazimierz’ Joodse geschiedenis.

Lichte lunch: “Chez Ariel”.

Na de lunch vertrekken we naar de zoutmijn van Wieliczka. De mijn is één van de oudste zoutmijnen ter wereld. Het winnen van zout werd hier voor het eerst vermeld in 1044. De gangen van de mijn zijn in totaal 300 kilometer lang en hebben een diepte van 327 meter.

De zoutmijn kwam voor op de allereerste Werelderfgoedlijst ooit (1978). Tussen 1989 en 1998 stond het ook op de lijst van bedreigd erfgoed omdat de zoutsculpturen werden aangetast door vocht. Een groot conservatieprogramma heeft dit tij weten te keren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de zoutmijn gebruikt door de Duitsers als opslagplaats. In 1992 is de productie van zout stilgelegd, na een grote overstroming. Terugrit (12 km) naar Krakow.

Afscheidsdiner op de grote markt in het toprestaurant Wentzl, één van de beste restaurants van Krakau.

Dag 5: Krakau - Brussel

Ontbijt & check out. Vrije wandeling in de oude stad met wat tijd om te shoppen.

Vroege lunch in het Hotel Hilton op de luchthaven.

Vertrek per SN vlucht richting Brussel

PRIJS

Markantlid of haar levensgezel in tweepersoonskamer: € 1.220 per persoon

Singletoeslag: € 220

Toeslag niet-Markantlid: € 100

Inbegrepen

 • Heen- en terugvluchten Brussel/Krakau/Brussel
 • Alle luchthaventaksen (momenteel € 146)
 • Logies in super design ****hotel Puro met zeer centrale ligging
 • 5 lunches en 4 stijlvolle diners
 • A/C autocar voor alle vervoer in en rond Krakau
 • Lokale Nederlandssprekende gids voor alle sites alsook alle entreegelden voor musea en sites
 • Speciaal concert voor de groep in de abdij van Tiniec
 • Markantbegeleiding gedurende de hele reis
 • Bijdrage Vlaamse Solidariteit Reisgelden
 • Markantinformatieboekje

Niet Inbegrepen

 • Extra hotelkosten (room service) en dranken
 • Fooien voor gids en chauffeur voor de ganse reis (ca € 25 per persoon)

Facultatief

 • Annulatieverzekering: 5,75% van totaalbedrag
 • Bijstandsverzekering met medische kosten tot €25.000: € 20,00

Annulatievoorwaarden

 • Bij annulatie vanaf 1 jaar tot 6 maanden voor afreis: 30% van de reissom
 • Bij annulatie van 6 maanden t.e.m. 3 maanden voor afreis: 75% van de reissom
 • Bij annulatie minder dan 3 maanden voor afreis: 100% van de reissom