Esch-sur-Alzette 2022

(Markant Interregioreis in samenwerking met De Buck Agency)

zaterdag 17 – zondag 18 september 2022

Esch-sur-Alzette

Culturele hoofdstad van Europa 2022

Esch-sur-Alzette is vandaag officieel de Culturele Hoofdstad van Europa samen met Novi Sad in Servië en Kaunas in Litouwen

Esch-sur-Alzette is een gemeente en stad in het zuiden van het Groothertogdom Luxemburg. Deze gemeente is gelegen aan de rivier de ‘Alzette’. De stad is naast de hoofdstad ‘Luxemburg’ de grootste stad van het land. De Terres Rouges (in het Luxemburgs: Minett) werden gevormd tijden de Midden-Jura-periode (150-200 miljoen jaar geleden) en betekent ‘land van de rode aarde’. Deze Terres Rouges komt het meest voor in het zuidelijke deel van het kanton Esch-sur-Alzette. De rode kleur is te danken aan het mineraal ijzererts wat in de 19e eeuw zeer belangrijk werd. Esch dankt zijn ontwikkeling dus aan de ijzer- en staalindustrie. In de stad vind je vooral industrieel erfgoed wat we in deze reis voornamelijk zullen bezoeken.

Programma

DAG 1 – ZATERDAG 17 SEPTEMBER 2022

7u00: bus vertrekt P&R parking oprit E34 Beerse Gierle, 2275 Lille

7u45: bus vertrekt in Antwerpen-Berchem Crowne Plaza hotel, Gerard le Grellelaan 10

8u15: bus vertrekt in Mechelen, parking De Nekker (Nekkerspoel) aan het zwembad Adres: Nekkerspoel-Borcht 19, 2800 Mechelen (gps-adres: Spuibeekstraat, Mechelen)

Voormiddag

We nemen de autosnelweg richting Brussel – Namen – Aarlen- Luxemburg naar Esch waar we rond de middag zullen aan komen.

Onderweg houden we halt in een wegrestaurant langs de autosnelweg voor toilet- en koffiepauze en kunnen de reizigers de benen even strekken. Deze stop is verplicht om de wettelijke rij- en rusttijden van de chauffeur te respecteren.

We voorzien om rond de middag aan te komen in Esch.

Middag

Rond 12u30 Aankomst in Esch-sur-Alzette

12u45 tot 14u15

Onze lunch gaat door in een restaurant in het centrum van de stad. We voorzien 1 hoofdschotel met koffie/thee als afsluiter.

Namiddag

14u00 tot 15.30u

‘Promenade architecturale’. Deze begeleide architectuurwandeling in Esch-sur-Alzette laat je de stad ontdekken via het gebouwde erfgoed. Op deze manier kan je de geschiedenis van Luxemburg aflezen op de gevels van de beschermde gebouwen in Germaanse en Latijnse architectuur. Ook art nouveau, historisme, modernisme, functionalisme en de hedendaagse architectuur komen tijdens de wandeling aan bod.

15.30u tot 16u30

Hier voorzien we wat vrije tijd. Geniet gerust even van een terrasje of wandel verder door de stad.

16u45 tot 17u45

Bezoek aan Bâtiment 4 – Tiers lieu culturel & Metzeschmelz

Batiment 4 bevindt zich in de wijk Schlassgard. Dit gebouw van 3000 m² dat al jaren niet meer in gebruik was, wordt voor 3 jaar ter beschikking gesteld. Dankzij de samenwerking van 108 artiesten heeft het gebouw een make-over gekregen en is tot op vandaag gevuld met fantastische werken. Het herbergt nu een groep verenigingen die is samengekomen om een gemeenschappelijk project te ontwikkelen en dit grote gebouw en zijn exterieur (5000 m²) te beheren op vlak van culturele creatie en sociale innovatie, met een oog op ecologie.

Naast het gebouw van Bâtiment 4, ligt de site Metzeschmelz. Dit is een mix van oude, bewoonde gebouwen waarbij een kunstenaarscollectief (Cueva) laat zien wat het zuiden van het land te bieden heeft. Dit op de site van de voormalige staalfabriek, waar er overblijfselen van de voormalige smelterij te zien zijn zoals de gigantische productiehallen. Deze oude gebouwen worden door kunst terug tot leven gebracht. Het is een plek waar artiesten, clubs, muzikanten en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen, eten en drinken. Hier wordt in de toekomst een nieuwe woonwijk gebouwd.

Met kunst van 32 kunstenaars bezoeken we deze expo die openstaat voor het publiek gedurende weekenddagen tot eind oktober.

Rond 18u: Vertrek naar ons hotel te Belval.

We logeren in hotel Ibis Esch Belval. Bij aankomst, check-inn van de kamers en even een moment van verpozing voor het avondeten.

Avond

19u15: We verzamelen in de lobby en begeven ons samen naar het restaurant.

19u30 tot 21u30: Avondmaal met 3 gangen diner in een restaurant te Belval.

Overnachting in hotel Ibis Esch-Belval***.

DAG 2 – ZONDAG 18 SEPTEMBER 2022

Vanaf 7u ontbijtbuffet in ons hotel.

Voormiddag

9u50

Verzamelen in lobby van het hotel en vertrek naar Cité des Sciences & Haut Fourneaux.

10u tot 11u30

Geleid bezoek aan Cité des Sciences & Haut Fourneaux. Dit bezoek dat de ontdekking van de hoogovens en Cité des Sciences combineert, geeft een algemeen overzicht van de ontwikkeling van Belval en de productie van gietijzer. Dit gaat gepaard met een bezoek aan het gebouw van Massenoire (waar je achteraf nogmaals kan rondkijken), een rondleiding in hoogoven A, de giethal en we eindigen op een hoogte van 40 meter voor een fantastisch uitzicht over de site en de stad.

Optioneel voor liefhebbers

vanaf 11u30 tot 12u00: Op Cité des Sciences & Haut-Fourneaux zijn er twee exposities te bewonderen – info over de juiste toegangsprijs hebben we nog niet ontvangen.

Expositie 1:La Möllerei

De Möllerei, oorspronkelijk gebouwd in 1910, werd gebruikt voor de opslag van erts en cokes. Tussen 1965 en 1970 werd het gebouw ingrijpend verbouwd. Sinds de sluiting van de laatste hoogoven in 1997 is het niet meer in gebruik en sinds 2000 staat het ingeschreven in de aanvullende inventaris van rijksmonumenten. In het kader van Esch2022, culturele hoofdstad van Europa, werd de Möllerei gerenoveerd en zullen er het hele jaar door tentoonstellingen worden gehouden.

‘Perspectives of Europe’ is de naam van de expositie en biedt een blik op wat Europa en de Europeanen definieert. Europa zal vanuit verschillende perspectieven worden weergegeven, ook clichés zullen aan bod komen.

Expositie 2: Massenoire

Deze tentoonstelling behandelt de nieuwe universiteitswijk en de bouw van de verschillende onderwijs- en onderzoekgebouwen op het terras van de hoogovens.

We ontdekken een groot verlicht model van de toekomstige campus en een 3D-animatiefilm.

Daarnaast is er ook een speciale ruimte die films projecteert over de geschiedenis van de ijzer- en staalindustrie, stedelijke ontwikkeling en de herontwikkeling van industriële woestenijen.

In Massenoire is er een expo Respire’, ‘Ademen’ in het nederlands. Het onderzoek werd ontwikkeld door DMLab en bevraagt het vermogen van design om bij te dragen aan het veranderen van onze manier van leven en wordt uitgevoerd met onderzoekers uit verschillende vakgebieden. Het RESPIRE-project is een interdisciplinair onderzoeks- en ontwerpproject over ademhaling en het vermogen om onze relaties met de omgeving en onze levensstijl te veranderen

Middag:

Rond 12u00

We verzamelen en wandelen naar het restaurant waar we zullen lunchen.

12u15 tot 13u30: Lunch in restaurant te Belval of Esch. We voorzien 1 hoofdschotel met koffie/thee als afsluiter.

Namiddag

13u30 tot 14u

Vertrek met bus naar het station van Pétange.

14u15

Treinrit met “le train à vapeur 1900” van Pétange naar Fond-de Gras (2e klasse). De trein 1900 is een toeristische spoorweg in Luxemburg tussen Pétange, Fond-de Gras en Rodange. Een oude stoomtrein zal ons naar de ijzererts mijnsite in Fond-de-Gras brengen.

15u

Geleid bezoek aan de ijzererts mijnsite in Minett park. Fond-de-Gras was een van de belangrijkste mijncentra in Luxemburg. In 1964 zorgde een aardbeving ervoor dat spoorlijn Fond-de-Gras – Pétange niet meer kon gebruikt worden. In 1973 zorgden enkele vrijwilligers ervoor om de historische stoomlocomotieven terug te laten rijden, dit keer als toeristische attractie. Na het ritje met de “Trein 1900” brengen wij een geleid bezoek met lokale FRA-gids aan het openluchtmuseum met als hoofdthema ijzererts.

16u45 tot 17u15

We nemen opnieuw de trein nu in dieselversie (2e klasse) voor de terugrit van Fonds-de-Gras naar Pétange.

17u15

Aanvang terugrit met bus. We keren huiswaarts via dezelfde reisweg naar Mechelen, Antwerpen en Gierle.

Onderweg is er een verplichte onderbreking met toiletpauze en eetgelegenheid (avondsnack) in een wegrestaurant langs de autosnelweg voorzien.

Voorziene terug uren:

21u30 Aankomst parking De Nekker Nekkerspoel- Borcht 19 te Mechelen, (Gps-adres, Spuikbeekstraat te Mechelen)

22u00 Aankomt in Antwerpen- Berchem

22u45 Aankomst Parking P+R afrit E34 te Beerse Gierle

Prijs

Prijs op basis van minimum 20 betalende deelnemers: 390*€ pp

Toeslag eenpersoonskamer: 30€ per persoon

Afsluiten van de inschrijvingen ten laatste einde juni, tenzij de reis eerder volboekt is!

*Prijzen onder voorbehoud van beschikbaarheid en eventuele koerswijzigingen, toeslagen van de leveranciers en berekend op een deelname van 20 personen. De organisatoren behouden zich het recht toe het programma/hotels aan te passen aanplaatselijke toestanden.
Dit reisaanbod vormt een geheel. Elke individuele afwijking van het programma is op kosten van de deelnemer.

Wat is inbegrepen?

 • Autocarreis zoals beschreven in ons programma en uitgevoerd met een comfortabele luxe autocar die voldoet aan de laatste veiligheidsnormen en -verplichtingen.
 • Reis uitgevoerd met een ervaren chauffeur en volgens de geldende Europese rij- en rusttijden reglementering waaraan chauffeurs moeten voldoen.
 • 1 overnachting met ontbijt in 3-ster hotel op basis van dubbel/twin kamer
 • Maaltijden: 2 lunches en 1 avondmaal.
 • Alle ingangsgelden voor bezoeken zoals omschreven in het programma.
 • Lokale stad- en museumgidsen
 • Btw en lokale taksen.

Wat is NIET inbegrepen?

 • Alle dranken bij de maaltijden
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Reisverzekering VAB: wij stellen vrijblijvend een groepspolis vakantiepakket met bagage voor die dekt: wereldwijde personenbijstand + bagageverzekering + annulatie en reisonderbreking: tarief premie: 7,75% van de totale reissom of 30,23per persoon.

Inschrijving en betaling

Het inschrijvingsformulier dient ingevuld teruggestuurd te worden naar de Markant begeleidster: Yvette Serneels, Jan Schoonjansstraat 15/103 te 2800 document een bestelbon opmaken die u dient te ondertekenen en terug te bezorgen. Bij opmaak van elke bestelbon vragen we een voorschot van €150 pp te betalen binnen de week die volgt samen met de ondertekening voor akkoord van de bestelbon. Betaling van het saldo van de reissom is voorzien  6 weken voor afreis.

Annuleringsvoorwaarden en -kosten

 • Vanaf 8 weken voor afreis: 25% annuleringskosten
 • Vanaf 6 weken voor afreis: 35% annuleringskosten
 • Vanaf 4 weken voor afreis: 60% annuleringskosten
 • Vanaf 14 dagen voor afreis: 80% annuleringskosten
 • Vanaf 7 dagen voor afreis: 100 % annuleringskosten
 • Voor iedere annulering vanaf 8 weken voor afreis rekenen we een administratieve kost van €50 pp boven op de annuleringskost.

Privacy

 • Tijdens onze weekend zullen er sfeerfoto’s genomen worden.
  Elke deelnemer aan de Markantreis verklaart zich er mee akkoord dat deze beelden gebruikt mogen worden voor (beeld)verslag, onze nieuwsbrief of op onze website of facebookpagina. Als vereniging denk we sowieso na dat we geen compromitterende beelden van onze deelnemers publiceren.
 • Om deelnemers toe te laten onderling vervoersafspraken (bv naar de opstapplaatsen) te maken zal Markant Interregio reis het door u opgegeven e-mailadres en uw woonplaats met de deelnemers delen.
 • In het kader van de GDPR-regelgeving kan elke deelnemer op elk van deze twee punten terugkomen door dit schriftelijk te melden via markantreis@telenet.be.